ELS GUIONISTES MANU MARCH I FERNANDO ERRE GUANYEN LA VI EDICIÓ DE LA TRACA

La comèdia “La Plaça”, dels guionistes Manuel Martínez March (Manu March) i Fernando Rodríguez (Fernando Erre), ha resultat guanyadora d’esta sexta edició del concurs que convoca EDAV, l’associació de guionistes de la Comunitat Valenciana, que des de 2017 premia els millors guions nacionals de llargmetratge de comèdia.

Salva Torrent, alcalde del municipi valencià de L’Eliana va donar a conéixer al guanyador en un acte celebrat en el Centre Sociocultural de la població. Així mateix, les obres finalistes d’esta edició han sigut “3 Gràcies”, dels valencians Marisa Crespo i Moisés Romera i “Soc una heroïna”, de Daniel Bernal.

Manu March i Fernando Erre, autors de La Plaça han destacat com a guionistes de programes d’èxit com Vaya Semanita, Sé lo que hicisteis, Cachitos de hierro y cromo o els especials de Nit de cap d’any de José Mota. Tots dos acumulen diversos premis pel seu treball en televisió.

El jurat d’esta edició ha estat compost per l’experta, historiadora de l’art i programadora de la Filmoteca Valenciana, Àuria Ortiz, el crític cinematogràfic Pedro Uris i la guionista i directora Laura García Andreu. Segons resa l’acta del jurat, han decidit atorgar a “La Plaça” el premi d’esta edició “per la seua capacitat d’utilitzar els recursos de la comèdia, l’humor negre i l’absurd sense allunyar-se d’una realitat concreta, mantenint una mirada crítica i construint una narració amb bon ritme a través d’un in crescendo de comicitat i diversió”.

La Traca: un impuls per a desenrotllar comèdies de qualitat

El premi té una dotació de 2.000 €. A més, el guió guanyador i els dos finalistes, es posen a la disposició de diverses empreses productores nacionals que han sol·licitat el seu accés, complint-se així l’objectiu del concurs de donar més visibilitat i oportunitats al treball dels guionistes.

L’alcalde de l’Eliana, Salva Torrent, destacava el compromís històric d’eixe ajuntament amb el cinema  i la cultura i subratllava que “este tipus d’iniciatives són importants per a visibilitzar el potencial dels treballs dels autors i han de servir com a impuls perquè estos guions es donen a conéixer amb l’objectiu que es convertisquen en pel·lícules”. En el cas de La Traca, ja existix un precedent: la pel·lícula “En temporada baja”, dirigida per David Marqués, que té el seu origen en el guió guanyador de la primera edició de La Traca, dels bascos Asier Guerricaetxebarria, Javier Echániz i Ion Iriarte. Des de la seua creació en 2017, i amb tan sols 6 edicions a la seua esquena, el concurs pot presumir de comptar amb una pel·lícula estrenada, dos guions en desenvolupament i un tercer adquirit i ja en preproducció.

Domingo Domingo: el documental en clau de comèdia

En finalitzar l’acte de lliurament de premis es va projectar la pel·lícula Domingo Domingo, de la directora i guionista Laura García Andreu. òpera prima de la directora, que utilitza la comèdia com a ferramenta per a construir este documental.

La pel·lícula es va estrenar mundialment en el Thessaloniki International Film Festival (TIFF) i ha sigut seleccionat o premiat en festivals com FipaDoc (França), DocsMX (Mèxic) o SanFic (Xile). A Espanya, va ser la pel·lícula inuagural del DocsValència i va estar en l’Atlántida Mallorca Film Fest, entre altres festivals.‘DocsBarcelona, a través del seu programa de distribució DocsDelMes, s’encarrega de la seua distribució en sales.

Feu un comentari