LA SALA SGAE CENTRE CULTURAL ACULL LA X EDICIÓ DEL CICLE DE CINEMA VALENCIÀ ACTUAL

Una iniciativa d´Escriptors de l’Audiovisual Valencià (EDAV) i la Fundació SGAE per a secundar i difondre la més recent creació audiovisual de la Comunitat Valenciana i visibilitzar als seus creadors i creadores

La Fundació SGAE, a través del Consell Territorial de SGAE de la Comunitat Valenciana, i l’associació de guionistes Escriptors de l’Audiovisual Valencià (EDAV) celebren entre el 26 de Novembre i el 18 de Desembre el seu X Cicle de cinema valencià actual. La mostra, que tindrà lloc a la Sala SGAE Centre Cultural de València (Blanquerías, 6), inclou un total de quatre llargmetratges produïts en 2023 i 2024 i firmats per autores i autors de la Comunitat Valenciana. D’esta manera, es desitja secundar i difondre alguns dels més recents treballs del panorama audiovisual valencià, donant protagonisme als i les guionistes. A més, els propis creadors d’estes pel·lícules seran els encarregats de presentar-les al públic i mantindran un col·loqui amb les persones assistents en acabar la projecció.

El cicle s’obri el 26 de novembre amb Mientras seas tú , un documental de Claudia Pinto, en el qual es narra el diagnòstic d’Alzheimer de l’actriu Carmen Elías. Guanyadora d’un Goya al millor documental, un Premi Gaudí al millor llarg documental, Premi Premio Dunia Ayaso en el Festival de Sant Sebastià i nominada al Premi Arrebato de No Ficció pels Premis Feroz.

El 4 de desembre es projectarà el documental Saturno, amb guió i direcció de Daniel Tornero. Este llarg documental narra la història d’una detenció per abús de menors i intent de segrest, basada en fets reals.

El programa del X Cicle de cinema valencià actual prosseguirà l’11 de desembre amb Valenciana , de Jordi Núñez basada en l’obra de Jordi Casanovas i produïda pel soci d´EDAV Marco Lledó. Es tracta d’un drama situat a la Comunitat Valenciana dels anys noranta, en la qual tres joves periodistes tracten de trobar el seu lloc a l’Espanya del progrés i les Olimpíades. acabada d’estrenar en cinemes i candidata als Premis de l’Acadèmia Valenciana.

Tancarà la mostra de cinema valencià, el 18 de desembre,Pájaros, del guionista i director Pau Durà. El llargmetratge conta una història còmica amb tints dramàtics en la qual Colombo treballa precàriament en un garatge i es pluriemplea com a traficant de marihuana, amb l’aparició inesperada de Mario, una persona singular amb una particular afició per les aus. Nominada al premi Biznaga d’Or per millor pel·lícula en el 27 Festival de Màlaga i guanyadora per millor actor (Luis Zahera).

Aquest Cicle de cinema valencià actual és una iniciativa del Consell Territorial de la SGAE de la Comunitat Valenciana i EDAV, l’objectiu de la qual és promocionar el treball d’aquells guionistes que des de la Comunitat Valenciana contribueixen a l’enriquiment de la nostra producció audiovisual.

FITXES DELS LLARGMETRATGES:

26 novembre / 18 hores:

Mientras (2023 / Documental / 73’)

Guió i Direcció: Claudia Pinto.

Intèrpret: Carme Elías.

Sinopsi: Un estiu, fa quatre anys, la veterana actriu Carme Elías, recentment diagnosticar d’alzheimer, i la seua amiga i directora Claudia Pinto, decideixen rodar la seua tercera i última pel·lícula juntes. El que comença sent una pel·lícula secreta i sense pretensions acaba per convertir-se en una contundent invitació a viure el present, un pacte d’amor i amistat. Un cant a la vocació i al miracle de l’art.

4 desembre / 18 hores:

Saturno (2024 / Documental / 96’)

Guió i Direcció: Daniel Tornero.

Intèrprets: José Alberto Tornero, Joaquín Tornero, Jesús Tornero,Purificació Almagro, Noelia Tornero, Ainhoa Tornero, Pablo Hitos, Javier Hitos i María Vicenta López.

Sinopsi: En 2018, el meu avi va ser detingut per abús de menors i intent de segrest. Ara em torne a trobar amb ell i me’n fronte a les seues mirades, les seues respostes i als meus propis sentiments. Mentrestant, la meua família es reunix a la nostra casa de camp i lídia amb les conseqüències emocionals d’haver crescut sota esta figura paterna. 

11 desembre / 18 hores:

Valenciana (2024 / Drama / 101’)

Guió i Direcció: Jordi Núñez/ basat en l’obra de Jordi Casanovas

Intèrprets: Ángela Cervantes, Tània Fortea, Conchi Espejo, Fernando Guallar i Sandra Cervera

Sinopsi: Tres joves amigues periodistes tracten de trobar el seu lloc en una Espanya en constant canvi, l’Espanya del progrés i les Olimpíades. Malgrat la seua il·lusió per formar part de la nova modernitat renovadora, les tres protagonistes descobriràn a la força la part oculta i més fosca del nou món que el progrés els ofereix. Mentres Valèria (Àngela Cervantes) ha de superar la seua addicció a les noves drogues sintètiques; Ana (Tània Fortea) haurà d’acceptar treballar en programes de nova i truculenta telerealitat; mentres que Encarna (Conchi Espejo) entrarà a formar part d’un agressiu equip de comunicació de partit. Esta nova situació posarà a prova la seua integritat, la seua dignitat i els seus criteris ètics, mentres intenten salvar la seua amistat.

18 desembre / 18 hores:

Pájaros (2024 / Comèdia dramàtica / 100’)

Guió i Direcció: Pau Durá

Intèrprets: Javier Gutiérrez, Luis Zahera i Teresa Saponangelo

Sinopsi: Colombo treballa en un garatge 24 hores i complementa el seu miserable sou fent negoci amb la venda amb marihuana. Mario, una persona peculiar i aficionat a les aus, que apareix inesperadament en el garatge, el contracta de xofer per a anar a la Costa Brava a veure grues. Però en arribar al seu destí, li conta que les aus han variat el seu rumb migratori cap al delta del Danubi, a Romania. Mario necessita arribar fins allí. I Colombo necessita els diners. Ocultant els seus veritables motius, emprenen un viatge que els portarà a conéixer-se millor i enfrontar-se a si mateixos.

Feu un comentari